Novosti:

Streljivo

Tejlorov index

Napisao/la Goran Stošić dipl.ing., expert za lovnu balistiku.

U tekstu niže donosimo Vam zanimljiv članak gosp. Gorana Stošića, veoma zanimljiv tekst o nekim aktualnim dvojbama o dovoljnoj snazi i učinku na divljač određenih kalibara, donosimo u integralnom obliku.

Tejlorov indeks kao preteča Zakona o najmanjem kalibru za odredjenu vrstu divljači 

Džon Tejlor čuveni lovac na afričku divljač sredinom 20veka ,tačnije novembra 1947.g. razvio je parametar po njemu nazvan Tejlorov index  pomocu koga lovci mogu da procene zaustavnu moć svog metka ili tkzv. ”stopping power” i da ga uporede sa drugim kalibrima.

Fiocchi USA opoziva streljivo

Napisao/la Administrator.

Fiocchi USA na svojim web stranicama postavio je vijest o opozivu dijela streljiva u kalibrima 22-250 Remington i 243 Winchester. Opoziv se ne odnosi na cijelu seriju streljiva nego samo na dio , tj. radi se o određenim LOT-ovima. 

Kao kvalitetan proizvođač a u smislu zadržavanja svog ugleda na zahtjevnom američkom tržištu ovaj proizvođač je priznao svoju grešku i potrudio se ispraviti istu nudeći bespogovornu zamjenu streljiva. 

Ovakav primjer od europskih proizvođača i od trgovaca u europi rijetko srećemo. Većinom se opozivi streljiva vrše u tišini ili se potpuno negiraju, svaljujući krivicu posredno na skladištenje streljva ili na samog korisnika.

http://huntforever.wordpress.com/2012/09/19/fiocchi-ammunition-warning-and-recall-notice/

Test lovačkog streljiva

Napisao/la Tomo Svetić.

Zaintrigiran prepirkama lovaca o “idealnom zrnu” odlučio sam učiniti test lovačkih zrna s univerzalnim kalibrom 30-06. Nije to nikakav poseban test i takvih testova ima po stranim magazinima i internetu dosta međutim često puta takvi testovi su marketinški plaćeni i pobjednik se zna unaprijed. S druge strane mnogi lovci u RH nemaju pristup internetu ili nemaju vremena da traže podatke.

Za test sam odlučio isprobati Igman SP 11,7g, Winchester SP 11,7g, PPU Grom 11g, Barnes TSX 9,7g, Barnes TSX 11,7g i Norma Oryx 13g.

Testna puška je bila IZ-94 kombinirka u kalibru 30-06, 12/76mm.

Sako zrna u lovu

Napisao/la Tomo Svetić.

Finska tvrtka Sako je daleko poznatija po oružju visoke kvalitete nego po streljivu koje se odnedavno nalazi u hrvatskim trgovinama lovačke opreme. Cak i poznate puške Tikka  izradjuju se u pogonima Saka, a zbog kvalitete i konstantnosti u izradi oružja i streljiva 2000.god. postali su dio koncerna Beretta Holdings, Spa najvećeg koncerna u proizvodnji oružja i streljiva.

Monolitna zrna

Napisao/la Tomo Svetić.

Barnes X nastaje 1985.i započinje trend monolitnih ekspanzivnih zrna.Konstrukcijom je danas zastario ali je odradio u velikom stilu svu divljač svijeta i ušao u povijest kao odlično zrno za lov tvrde divljači. Radi se o zrnu koje ima šuplji vrh ili hollow point. Prilikom udara u divljač otvara se u četiri latice koje izgledaju kao slovo “X”. Zrno ima veliku probojnu moċ, ostavlja jaki krvni trag i ne pravi veliku štetu na mesu. Zbog svoje konstrukcije radi veċi pritisak na cijev pri čemu ostavlja veċe naslage bakra u cijevi. Da bi se izbjeglo ljuštenje i popravilo balistička svojstva zrna X zrno dobija plavi premaz 1997.god i naziv XLC.

Barnes X: Australia Report

Napisao/la Goran Pehar.

Revolucionarni bakreni Barnes X-projektili su sami vrh napredne tehnologije proizvodnje modernih lovačkih zrna. Nakon dvadesetak godina proizvodnje X zrna su evoluirala u tri još efektnija dizajna. Globalnim lovcima već odavno poznati i provjereni TSX (triple shock X bullet) i TTSX (Tipped triple shoch X- bullet). Expanzija TSX je dvostruka njegovom dijametru  koja  formira četiri peteljke koje osiguravaju strahoviti hidraulički šok, duboku penetraciju kroz mišićno tkivo i koštanu strukturu. Po običaju zrno zadržava skoro uvijek svoju 100% težinu uz gotovo uvijek prostrelnu ranu. TTSX zrno je skoro 100% bakar ali ima oštri polimerski vrh koji povećava BC (balistički koeficijent) što omogućava brzu i kontroliranu  expanziju. Kao TSX i TTSX zrno ima 3 ili 4 podkalibarna žlijeba urezana u tijelo projektila da se smanje pritisci na cijev što povećava brzinu zrna.

Grom zrna i streljivo

Napisao/la Tomo Svetić.

Kada se govori o lovackim zrnima vecina konstrukcijskih rjesenja su mekana SP, suplja HP ili zrna s polimerskim vrhom BT. Ovakva zrna su najcesca i rade odlicno na mekanoj divljaci (srnjak) ali znaju cesto biti predestruktivna za meso divljaci ako HP nije monolitno zrno. Za tvrdju divljac (vepar) neko tvrdje zrno je vjerojatno bolji izbor. Kod ovakvih zrna konstrukcija je cvrsca, probojnost veca, pravilniji strijelni kanal, pravilnije otvaranje, manje ostecenje mesa, manja izlazna rana i krvni trag su skoro pravilo.

GROM proizveden u PPU iz Srbije je jedan od takvih zrna. Konstruktivno je cvrst, prednji dio je supalj ispunjen olovom te izgleda kao obicno SP (soft point) ili zrno mekanog vrha dok je straznji dio izradjen od legure bakra. Kao lovac i direktor lovacke agencije isprobao sam skoro sva poznatija zrna na svjetskom trzistu i odlucio provjeriti sto to GROM nudi.

Zasto GROM?