Partly cloudy

5°C

Zagreb

Partly cloudy
Humidity: 57%
Wind: ENE at 4.83 km/h

Benelli Argo

Benelli ARGO ili R1-USA je samo jedan od poluautomatskih karabina koji su zadnjih nekoliko godina stekli veliku popularnost među lovcima na divlje svinje. Poznatiji po jednim od najpouzdanijih poluautomatskih sačmarica Benelli je razvio po uzoru na sačmaricu M90 karabin ARGO ili u prijevodu samoregulirajući plinski sistem punjenja.

Postoje modeli ARGO, ARGO COMFORTECH bez drvenih dijelova, ARGO SPECIAL sa bijelim kućištem i ARGO EL koji dolazi uz pozlaćenu gravuru i sa kundakom od birane orahovine.

 

 

 

MODEL ARGO                                                                                                                 MODEL ARGO EL

 

MODEL ARGO COMFORTECH                                                                                       MODEL ARGO SPECIAL

Kalibri za europsko tržište u kojima se proizvodi su: 7x64, 308 Win, 30-06, 300 WM i 9,3x62.

Mehanički ciljnici su izrađeni od polymera tipa rib ili klasični.

Modeli sa kevlarovim “rib” ciljnikom imaju dužinu cijevi 51cm (308 Win, 30-06 i 300WM) ili 56 cm za kalibre 308 Win, 9,3x62 i 7x64.

Modeli sa podešavajućim stražnjim ciljnikom imaju dužinu cijevi 56cm (308Win, 30-06 i 300WM) te 61 cm samo za 300WM.


Prednost u odnosu na druge PA karabine Benelli ARGO dobio je pomicanjem plinske komore do samog ležišta metka
te na taj način iskoristio veću toplinu plina koristeći istodobno manji volumen da potisne zatvarač unazad. Na ovaj način za pomicanje zatvaraca ARGO treba svega oko 1-2% plina što ne utječe na balistiku zrna. Poznato je da poluautomatsko oružje na posudbu plinova daje nešto manju brzinu zrna međutim kod ARGO karabina ovo se može ignorirati.

Drugo što Benelli radi je to da cijevi svojih sačmarica i karabina zamrzava do -184º C te na taj način dolazi do molekularne promjene u čeliku. Naime kod izrade cijevi nastaju oku nevidljive pukotine i svaka obrada radi stres na materijal međutim prilikom ovakvog smrzavanja pukotine nestaju, a cijev iznutra dobija glatkoću i manji pritisak zrna na cijev. To se pozitivno odražava na balistiku zrna ali i olakšava samo čišćenje cijevi. Taj način tretiranja čelika naziva se CRIO obrada.

Treće sto Benelli cini je to da korištenjem kompozitnih i aluminijskih materijala za dijelove koji ne trpe udarce smanjuje je ukupnu masu oružja. Prosječna masa ARGO karabina je oko 3250 g što je prilično konkurentno. Samim time balans pri ciljanju je izvrstan.

U kundaku postoji amortizer koji vraća zatvarač u napeti položaj ali isto tako reducira povratni trzaj za velikih 30-50% ovisno o kalibru i punjenju. Pucanje je ugodno i lako se plasira slijedeći hitac.


Zatvarač je prilično masivan, ne hrdja i koristi rotirajuću glavu sa tri bradavice-ključa.
Samo zabravljivanje ide jako glatko i utjecaj na preciznost je minimalan. Isto tako izbacivanje je pouzdano i zastoja nema.

Kundak se radi od kvalitetnog oraha ili sintetike te završava s gumenim amortizerom koji također igra ulogu u smanjenju povratnog trzaja.

ARGO NA TERENU

Korak uvijanja zlijebova u kalibru 30-06 je 1: 30 što znači da se zrno okrene oko svoje osi na putu od 30cm. Takav korak uvijanja je pogodniji za lakša zrna.

Moje prvo streljivo u ovom karabinu bilo je Norma ORYX 13g. Preko mehaničkih ciljnika prvo zrno na 100 m završilo je 10-ak cm ispod centra mete ali već drugi u samom centru. Grupa je bila oko 3-4 cm što je i više nego dobro za poluautomat. Povratni trzaj s ovim streljivom bio je nešto veći.

Slijedeće streljivo koje sam koristio bilo je sarajevski IGMAN sa zrnom od 9,7g. S ovim streljivom ARGO je došao na svoje. Grupa je bila oko 2-3 cm i preko mehaničkih ciljnika centar nije bilo problem pogoditi. Trzaj je bio sveden na minimum. Iako precizan odlučio sam ne koristiti ovo streljivo zbog jako brzog i mekanog zrna. Naime ovo zrno radi preveliku štetu na mesu divljači, preosjetljivo je na prepreke i prilikom pogotka u kost se priilčno raspada. Serija ovog streljiva je bila prijeratna i kvalitetnija od serija proizvedenih unazad nekoliko godina.

Pojavom streljiva PPU GROM na tržištu odlučio sam se isprobati ga u ARGU-u. Ovaj metak je punjen zrnom od 11 g koje je konstruirano da pravi veliku penetraciju i minimalno oštećuje meso. Na karabin sam postavio weaver šinu kao nosač optike te weaver prstenove s optikom Nikon 3.5-10x50. Moram priznati da je optika sjela skroz do same cijevi tako da za zaštitu nije više bilo mjesta.

USPJEŠNI ODSTRELI S BENELLI ARGO 30-06

Upucavanje je išlo jako glatko i grupa je bila 3 cm. Iako namijenjen više za lov pogonom ova kombinacija je bila za čeku.  U sumrak je izašlo preko 20 divljih svinja. Slučajnim pokretom poplašio sam ih te sam odlučio pucati u najmanje na začelju kolone. U punom trku te  uz pretjecanje od nekih 50cm pogodak na 100-njak metara bio je plasiran u kralježnicu te zaustavio prase na mjestu.

Ovakvog sam ga nosio u nekoliko pogona međutim meni osobno optika je bila preglomazna pa sam se odlučio staviti nešto manje. Najprije sam stavio Walther crvenu točku međutim pri daljinama preko 50 m točka je bila prevelika i nije mi omogućavala precizno plasiranje hica preko 70m.

Nakon toga uzeo sam si Simmons 1.5-5x20 koji je jako lagan i dobar za brzo ciljanje. Pri prvom skupnom lovu vodeći poveću grupu Britanaca u lov na divlje svinje , ova kombinacija se pokazala odličnom. Karabin sam upucao na Barnes TSX 9,7g punjen ručno. Grupa je bila oko 2cm na 100m i ovako lagano monolitno zrno davalo mi je ravnu putanju, mali povratni trzaj, veliku penetraciju, malo oštećenje mesa i najvažnije  preciznost. Prva divlja svinja odstrijeljena bila je teška oko 30-ak kg na udaljenosti oko 150m. Prase je stajalo na suprotnom brijegu tako da sam imao vremena naciljati. Pogodak je bio u srce uz pad u vatri.

[widgetkit id=13]

Slijedeći optički ciljnik bio je Kahles CSX 1.1-4x24. Ovo je bio pun pogodak u svakom smislu. Daleko čvršći od Simmonsa ta sa boljim optičkim performansama užitak je bio loviti s ovom kombinacijom.

Streljivo korišteno uz ovaj ciljnik bilo je razno razno. Sako je radio izvrsno, Winchester fail safe rasipao je preko 4cm, Win CPX2 SP je radilo pristojne grupe, Hornady SST i Interbond odlično, Norma Oryx/Vulkan odlično, S&B Barnes loše …

Tokom lovova iznenadio sam se koliko je brunaža kvalitetna (moj primjer). U usporedbi s drugim karabinima koje posjedujem Argo je podnosio loše uvjete bolje od većine. Pokušao sam ga ne čistiti nekoliko mjeseci tokom intenzivnog lova i pucanja s PPU streljivom koje prlja cijev i plinsku komoru najviše. Zastoja nikad nije bilo.

Na streljani sam isprobao 2 puta zaredom ispucati spremnike s 10 metaka. Iako je zagrijanost bila jako visoka moj Argo odradio je to bez problema. S obzirom da ovi spremnici kapaciteta većeg od 2 metka nisu zakonom dozvoljeni ovako extremno “paljenje” cijevi bilo je čisto da se zadovolji znatiželja na streljani.

Na cijevi iznutra još nisu vidljiva oštećenja niti se primjetila erozija žljebova kod ležišta i na ustima cijevi. Svi pomični dijelovi koji omogućuju

poluautomatski rad rade kao i prvog dana, potrošenost materijala nije primjećena. Prstenovi na klipu koji potiskuje zatvarač unatrag i dalje su u dobrom stanju iako nešto labaviji nego kad je kupljen. Uopće nije loše za cca 2000 ispaljenih metaka.

ZAKLJUČAK:

Koristeći ovaj karabin 7 godina u kalibru 30-06 s cijevi duljine 51 cm mogu reći da sam ga pošteno isprobao tražeći mu mane i vrline.

Kod ARGO 30-06 karabina dobri su: balans, preciznost, završna obrada, kvalitet materijala, garancija od 5 godina te lako održavanje. Magazin je lagan i čvrst te se brzo skida. Nije bilo zastoja iako sam isprobao preko 10 različitih proizvođača streljiva. U hladnim uvjetima i pri zamrzavanju sve je funkcioniralo odlično mada neki lovci do mene s drugim oružjem nisu bili te sreće. Sada je već prošla sedma sezona lova i još uvijek mi je jedan od najdražih karabina za lov.

Ono sto mi se nije svidjelo je: servis u slučaju reklamacije nije dobar kod nekih prodavača, servis u Italiji nije od pomoći, pucanje prstena u plinskoj komori u rijetkim slučajevima (i nakon toga karabin funkcionira), malo ulegnuće na ulazu čahure pri izbacivanju i nemogućnost kupnje originalnog ulja koje prizvodi Benelli. Očito je da naši uvoznici ne shvaćaju da ako se nešto prodaje onda moraju osigurati servis i sve ono što je potrebno za održavanje da bi garancija bila važeća. Isto tako bilo je pritužbi na istjecanje plinova što je dovodilo do raspada podkundaka. Nimalo ugodna situacija.

Primjer za koji znam osobno je na 300 WM. Direktnim odlaskom u talijanski servis problem je riješen ali dovodi u nedoumicu. Popravljeni karabin u Italiji djelovao je bolje s drugačijom plinskom komorom. Ne bi bilo prvi puta da se u RH prodaju proizvodi namijenjeni za istočno tržište. Nekoliko puta sam uputio pitanje Benelliju Italia ali odgovor nikada nije stigao.

SAVJET:

Da bi Vaš poluautomat radio kako treba, redovito čišćenje i kvalitetno streljivo je neophodno. Meni je ovaj karabin zastao samo jednom i to kada sam koristio streljivo kojem su čahure oksidirale. Prije odlaska u lov dobro je pogledati da čahure nemaju zeleni sloj oksida na sebi. Ukoliko kupujete poluautomat kratkih cijevi magnum kalibri nisu najbolje rješenje. Kratka cijev ne dozvoljava da magnum punjenje izgori do kraja, buka je povećana, plamen isto tako, opterećenje zbog visokih pritisaka dovodi do ranijeg habanja pomičnih dijelova, a performance su sličnije univerzalnim kalibrima. Neki od standardnih “univerzalnih” kalibara ili spori 9.3x62 bolji su izbor. Prije kupnje provjerite s prodavačem tko je ovlašteni serviser i koliko je stručan. Ovo vrijedi za kupnju bilo kojeg oružja.