Snow

0°C

Zagreb

Snow
Humidity: 100%
Wind: N at 3.22 km/h

Muflon Jure Bilića u Makarskoj

{joomplu:118 left}Kako je već lovačkoj javnosti poznato, ne tako mala kolekcija pokojnog Jure Bilića izložena je u prostorijama u L.U. u Makarskoj a trofeja muflona koju pokazuje Dragan Srzić, sin Ive Srzića koji je zaslužan za naseljavanje divokoza na Biokovo, je trofeja jednog od  najboljeg i najljepšeg muflona kojeg je Hrvatsko lovstvo i nepatvorena priroda bez utjecaja čovjeka, dala.

234.15 CIC točaka, 103 cm dužina tuljaca.

 

Kako je usput Dragan Srzić kao predsjednik LU ispričao da pored golemih obaveza koje je preuzeo u udruzi ima i problema sa lovokradicama  koji su nedavno zatečeni u krivolovu, podnesena je prijava, ali se zbog „zvučnih“ imena  sve nastoji zataškati. Naime LU nastoji povratiti najbolji dio lovišta s kojim se uspješno gospodarilo do 1995 i koji su članovi uzgojili divokoziju populaciju za koju se procjenjuje da je bilo moguće i 1300 grla. Danas nažalost samo nekoliko stotina grla ove plemenite divljači nastoji preživjeti i navodnog vuka i olovo za koje mnogi pretpostavljaju da je puno opasnije od vuka.

Rabski muflon je naprosto fenomenalan ali je ta životinja  iz  takvog lovišta gdje je itekako moguć utjecaj čovjeka na trofejnu strukturu.

Nadasve i zbog razloga pisanjima u lovačkom tisku, u nacionalnom lovačkom časopisu Dobra Kob, gdje su se mnogi obrušili na trofeje iz uzgojnih sredina i upitnost bodovanja takvih. („Divovi iz epruvete“)

{joomplu:117 detail not linked left}Na poluotoku Kalifront nalazi se lovište kojim u svrhu znanstveno istraživačkog rada upravlja Šumarski fakultet u Zagrebu pa se ne sumnja u određene zahvate u prihrani i uzgoju muflona.

Ali to se na koncu zove kvalitetan uzgoj.

Trofeja sjajnog muflona iz Garjevice moguće je nepropisno obrađena !?

Zapravo da tuljci rogova nisu vraćeni na kosti, na stvarno mjesto i do kraja gdje su stajali prije otkuhavanja.

Čime se moguće znatno dobilo na rasponu !?

A to pretpostavljaju mnogi nezavisni stručnjaci i ocjenjivači koji itekako poznaju ovu divljač i trofejistiku.

Čak se predlaže expertiza odnosno vještačenje jer navodno tendenciozna komisija po riječima mnogih, nije objektivno ocijenila trofeju.

Napisao: Đ.Ćurlica

Snimio: Joze Bušelić