Cloudy

2°C

Zagreb

Cloudy
Humidity: 93%
Wind: ENE at 8.05 km/h

Mit o "srnećem kalibru"

Dragi kolege lovci vrijeme lova na srnjaka je pred nama iako je u nekim zemljama lov za počeo početkom mjeseca travnja. Kao i svake godine, pred sezonu ćete čuti mnoge korisne savjete: kako se pripremiti za lov, kako biti što uspješniji, kako se srnjak ponaša, gdje treba pucati itd. Siguran sam da ćete čuti od vaših kolega i priče o “njihovim” srnjacima koje oni prate već nekoliko godina i sl. To je sve odlično i samo pojačava adrenalin ili groznicu za lovom na srnjaka. Ima nešto drugo što čujem svake godine, a dovodi me u nedoumicu. Radi se o “SRNEĆEM” kalibru!

SRNEĆI KALIBAR

Srneći kalibar je termin koji se koristi u lovačkom rječniku hrvatskih i lovaca susjednih država bivše YU. Najcesce ga se povezuje sa 223 Remington = 5.56x45mm, 243 Winchester = 6.16x51 i 22-250 Rem = 5.56x49 mm. Naravno da postoje jos mnogi slicni kalibri ali ovi su najcesci kod nas.

Svi su nastali na prostoru USA i popularnost im ne pada vec desetljecima. Koriste se na svim kontinentima i izludjuju svojim performansama mnoge lovce. Mnoge dovode u nedoumicu, a debata o njihovoj primjeni za lov na srnjaka ne jenjava.

{gallery}mit{/gallery}

RAZVOJ

Zanimljivo je to da se srnecim kalibrima nazivaju kalibri koji su nastali na kontinetu gdje srna ne obitava. Takodjer je zanimljivo da su sva tri kalibra u pocetku imala sasvim drugu ideju od one za lov srnece divljaci.

223 Remington je dizajniran 1964. za potrebe americke vojske. S obzirom da je znatno poboljsao performance u odnosu na 222 Rem lovci diljem USA, a i sire poceli su ga rado koristiti za natjecanja u streljastvu te za odstrijel divljaci velicine lisica i sl. biomase.

243 Win je kalibar proizveden za siru upotrebu 1955. god. nakon odlicnih uspjeha na natjecanjima. Winchester je brzo uvidio da ovaj kalibar moze postati odlican izbor za lovce na jelene dajuci mnogo vise od dotadasnjih .22 ili 5.56mm kalibara. Nisu se prevarili.

22-250 je nesto manje rasiren od prethodna dva kalibra. Razvijen je 1937. god. za potrebe Bench Rest natjecanja ali sa proizvodnjom za siru upotrebu zapoceto je tek

1965.god. Rezultati na natjcanjima su bila izvanredna tako da je vrlo brzo dobio poklonike medju lovcima koji pucaju na velike udaljenosti i na divljac male biomase.

Kako se moze vidjeti nijedan nije nastao zbog lova srnece divljaci.

ODLIKE

Sva tri kalibra su poznata po svojoj ravnoj putanji, velikim brzinama koje dosezu max. 1200-1450 m/s, velikoj preciznosti i efikasnosti u lovu na lisice. 243 Win ima veliki uspjeh u lovu na jelensku divljac.

223 Rem i 22-250 Rem koriste ista zrna medjutim 223 Rem je jeftiniji i mnogo zastupljeniji na trzistu. Oba kalibra se uspjesno koriste na streljanama i u lovu ali 22-250 Rem zbog vece brzine i energije ima odredjene prednosti. Jako su osjetljivi na bocni vjetar i na najmanje prepreke. Mnogi kazu da ovakvi kalibri nisu za svakog jer za odstrijel srnjaka ili divljaci vece od lisice zahtjavaju kirursku preciznost da bi uspjeh bio dobar.

243 Win je tek nesto veci kalibar medjutim pruza mnogo vise. Mase zrna su izmedju 3.5-7g, brzine Vo = 900-1300m/s s energijom Eo= 2600-2900J. Ovaj kalibar ima putanju slicnu 22-250 Rem ali puno se bolje ponasa prilikom pogotka i bocni vjetar mu smeta puno manje.

PRIMJENA

223 i 22-250 Rem imaju mnoge poklonike medju lovcima na lisice medjutim mnogo je manje onoih koji ih koriste za lov srnjaka. Vecina lovaca se slaze da imaju dovoljnu energiju za lov srnjaka medjutim zbog malog promjera, preosjetljivosti na prepreke i vjetar za lov srnece divljaci su negdje dozvoljeni negdje nisu. Oba kalibra znaju izazvati vece podljeve i stetu na mesu nego neki mnogo jaci kalibri. Pravilan izbor zrna je presudan jer mekana zrna i ballistic tip zrna su odlicna za lisice medjutim za srnjaka su puno bolji izbor bonded, TSX i Nosler partition zrna. Ova zrna su puno tvrdja, prenose dobro energiju i penetracija je velika. Po hrvatskom zakonu oba kalibra su dovoljna za odstrijel srnjaka ali zbog mnogih razloga nisu bas najbolji izbor. 22-250 Rem se pokazao dobrim izborom prilikom lova srnjaka na udaljenostima preko 150m ali zakon u RH ionako ne dozvoljava pucati na distancama preko te udaljenosti. Zabiljezeni su slucajevi odstrijela velikih divljih svinja sa FMJ zrnima i vojnim streljivom u 223Rem ali ovo nije preporucljivo ni u kom slucaju za ovu divljac.

243 Win zbog svojih osobitosti ima siru primjenu. U Engleskoj je to minimalan kalibar za lov jelenske divljaci (muntjac je dozvoljen sa 223Rem), u SAD se uspjesno koristi za lov bjelorepih jelena, kojota i divljih svinja. U Europi je generalno popularan za lov srnjaka, lopatara i lisica. Lovocuvari ga vole jer daje jako dobar rezultat na cilju uz relativno ugodan trzaj. Zbog laganih i brzih zrna takodjer treba biti oprezan jer i vlat trave moze unistiti mekano zrno ili promijeniti putanju. Izbor zrna je jako vazan i oni koji love lisice mekana zrna ili ballistic tip zrna su odlican izbor medjutim za lov srnjaka ili lopatara Nosler partition ili Barnes daju puno bolji rezultat. Ovo je minimalan kalibar koji osobno koristim za lov jelenske divljaci i ispod toga ne bih isao. Poznati su slucajevi gdje su padali veprovi od ovog kalibra ali nije namijenjen za takav lov.

ZAKLJUCAK

Iako ih se naziva “srnecim” kalibrima zbog svojeg malog promjera krivo je shvacanje da ovi kalibri prave malu stetu na mesu. Zapravo u vecini slucajeva stete su jako velike posebno ako se puca na udaljenostima do 150m sa mekanim zrnima. Znalci koji ih koriste pucaju uglavnom SP zrna iza plecke, u glavu ili vrat. Po zakonu RH svi su dovoljni za odstrijel srnjaka medjutim, energija nije presudan cimbenik u lovu. Osobno nisam pobornik nijednog kalibra manjeg od 6mm za lov srnece divljaci tako da mi je 243 Win minimum s kojim lovim. Prilikom lova treba uzeti u obzir teren, vremenske uvijete, vegetaciju i najcesce daljine pucanja, a balisticke tablice daju samo predodzbu na papiru. Bez obzira na sve univerzalni kalibri sa zrnima brzine ispod 830 m/s su mi daleko drazi za lov srnjaka sto moze dati utjehu onima koji su u nedoumici trebaju li kupiti kalibar manji od onoga kojega vec posjeduju. Za one koji ipak zele nesto malo ,brzo, precizno i ugodno za pucati 223 Rem je logican izbor zbog povoljne cijene i dostupnosti medjutim savjet je da se za srnjaka koristi sto tvrdje zrno, za lisicu ballistic tip,Varmint grenade, V-max i sl. Tekst je baziran na mom osobnom ali i na iskustvima mojih kolega koji ucestalo koriste navedene kalibre. Po ovome ispada da srneci kalibar ne postoji vec postoji samo minimalan dopusteni kalibar za lov srnece i ostale divljaci. Najbitnije je da zrno zavrsi na pravom mjestu i da vi vjerujete u uspijeh.

Dobra Kob, svima!